På denne side har jeg samlet en række videoer om psykedelisk terapi.
Videoerne er ordnet som en “who is who” indenfor psykedelisk terapi, så det er nemt at danne sig et overblik. Videoerne er nøje udvalgt og jeg har tilføjet en kommentar, som kan være en hjælp i forhold til at opnå en mere nuanceret forståelse af de forskellige begreber og teorier som anvendes på området.
Hvis du søger personlig støtte, vejledning, terapi eller hjælp til integration, så tryk her og skriv til mig og book en 30 min. gratis introsamtale, hvor du kan høre nærmere om, hvad jeg kan hjælpe dig med som psykolog. Her kan du også booke foredrag om psykedelisk terapi og integration.
Her en oversigt over hvordan videoerne er ordnet:
1. Psykedelisk forskning i Danmark
2. Psykedelisk forskning i England.
2.1. Imperial College. Centre for Psychedelic Research
2.2. Ben Sessa & MDMA-psykoterapi for alkoholisme i Bristol.
3. Psykedelisk forskning i USA.
3.1. MAPS & MDMA-understøttet psykoterapi for PTSD
3.2. Om MDMA-understøttet psykoterapi.
3.2. John Hopkins´ psilocybin forskning.
3.3. NYU. Psilocybin for cancer anxiety.
3.4. Rick Strassman og hans DMT-forskning i 1990erne.
4. Pionere indenfor psykedelisk terapi og forskning.
4.1. Albert Hofmann.
4.2. Alexander Shulgin.
4.2. Stanislav Grof.
4.3. Aldous Huxley
4.4. Alan Watts & Pierre Grimes
4.5. Terrence & Dennis McKenna.
4.6. Timothy Leary & Ram Dass.
4.7. James Fadiman.
4.8. Huston Smith.
4.9. Ralph Metzner.
5. Jung og psykedelisk terapi
6. Forskellige forståelse af “ego” og “egodød”.
7. Bøger om psykedelisk terapi
To grunde til at jeg som psykolog følger forskningen i psykedelisk terapi:
Efter at have været lukket ned i årtier, så er dette felt nu i rivende udvikling. Man kan sammenligne det med det der skete, da meditation blev gjort mainstream som “mindfulness”: I løbet af en relativt kort årrække, gik meditation fra at være et kontroversielt emne til at være en etableret del af psykologi og psykiatri. Meget tyder på at noget lignende er ved at ske for psykedelisk terapi.
Som psykolog er der to hovedgrunde til, at jeg følger med i den nye forskning i psykedelisk terapi.
For det første har jeg en del klienter, som søger hjælp til at forstå og integrere psykedeliske oplevelser, som de har haft på egen hånd. Søger du selv støtte, vejledning og mulighed for bedre at integrere dine oplevelser med psykedelika, eller kender du nogen der kunne være interesseret i en sådan mulighed, så kan du læse mere om integrationsarbejde her.
For det andet så ser jeg den nye forskning i psykedelisk terapi som en af de mest lovende udviklinger indenfor psykologi og psykiatri. Når psykedelisk terapi engang i løbet af 2020´erne bliver hverdag på MAPS´nye psykedeliske centre og andre steder, så vil erfaringerne og resultaterne herfra, med stor sandsynlighed få en afgørende betydning for vores grundlæggende forståelse af hvad psyke, psykiske lidelser og terapi overhovedet er.
Hvordan psykedelisk terapi kan ændre psykologi og psykiatri:
MDMA-understøttet traumeterapi har f.eks. potentialet til at skabe et paradigmeskift i psykiatrien, hvor man vil få mulighed for at lave traumeterapi i en helt ny skala. Mange mennesker som ellers er blevet betragtet som for dårlige til at kunne modtage psykoterapi og som derfor kun er blevet tilbudt symptomdæmpende medicin, vil man nu kunne tilbyde en effektiv terapi. Gennem den psykofarmakologisk inducerede følelses af tryghed, tillid, empati og lyst til at tale og forbinde sig med andre mennesker, vil det være muligt at bearbejde traumer, som det før har været for vanskeligt at arbejde med, i forhold til de rammer man har.
Mens MDMA-terapi på denne måde vil kunne ændre vores grundopfattelse af psykiske lidelser, af traumer og empati, så har forskning i psilocybin og ayahuasca, måske i endnu højere grad, også potentialet til at ændre vores grundopfattelse af hvad den menneskelige psyke overhovedet er. Hele den verden af indre billeder, drømme og visionære oplevelser som er kernen i C.G. Jungs psykologi og også i mit eget terapeutisk arbejde, har i dag kun en marginal plads indenfor mainstream psykologi og psykiatri. Men i kraft af at man nu igen er begyndt at forske i bl.a. psilocybins terapeutiske potentialer, så kommer alle disse fænomener nu til syne.
Og vigtigst af alt, så bekræfter psykedelisk terapi Jungs præmis omkring at psyken har en iboende selvhelbredende intelligens. I stedet for den i øjeblikket udbredte tekniske opfattelse af terapi, hvor man vil behandle, fikse, ordne menneskers psykiske lidelser med særlige behandlingsteknikker, så genetablerer psykedelisk terapi en mere ydmyg forståelse af terapi, som en art sjælelig jordmoderkunst. At ens væsentligste opgave som terapeut er at etablere en dialog den selvhelbredende og kreative intelligens i klienten selv, og hjælpe processen på vej. Dette er det helt grundlæggende i kunsten at lave terapi i dialog med klientens drømme, og princippet er det samme i psykedelisk terapi.
Sidst, men ikke mindst kan integrationen af psykedelisk terapi i sundhedsvæsenet også skabe nye muligheder for et mere konstruktivt og ligeværdigt samarbejde mellem psykologer og psykiatere, hvilket kan være afgørende, hvis det skal lykkes at skabe bedre tilbud for mennesker med alvorlige psykiske udfordringer.
Hvad jeg tilbyder i forhold til psykedelisk terapi:
Jeg tilbyder ikke selv psykedelisk terapi, og henviser ikke til psykedeliske terapeuter eller workshops.
Er man interesseret i at finde ud hvad denne type terapi kan gøre for én i en tryg, professionel sammenhæng, så kan du læse mere om mulighederne for at blive forsøgsperson på rigshospitalet her. På dansk psykologforenings hjemmeside findes også et interview med psykolog Dea Siggaard Stensbæk, som fortæller om hvordan det foregår. Hør det her.
Overvejer du at eksperimentere med psykedelika eller har du brug for støtte, vejledning og integration af dine oplevelser, så kan du læse mere om hvad jeg som psykolog kan hjælpe med på min side om psykedelisk integrationsarbejde her.
God fornøjelse med videoerne. Velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.
4.5. Alan Watts & Pierre Grimes.
4.8. Terrence & Dennis Mckenna.
4.7. Timothy Leary, Ram Dass & Ralph Metzner.
Ralph Metzner fortæller om tiden på Harvard med Leary og Richard Albert og om forskellen på den psykedeliske scene på øst- og vestkysten i 1960erne.
4.8. James Fadiman
4.9. Huston Smith.
5. Jung og psykedelisk terapi:
Archetypes and the Collective Unconscious. Jungian insights into psychedelic experience.
Jordan Peterson: Jung, psykedelika og religiøse erfaringer.
I dette lille klip diskuterer Jordan Peterson, med Dave Rubin og Ben Shapiro, validiteten i psykedelisk inducerede, religiøse erfaringer. I slutningen af klippet citererer han par udtalelser af Jung om den sjælelige udfordring ved psykedeliske erfaringer:
“Jung talked about mescaline and LSD in the context of Huxleys introduction of these substances into the western world, and he said two things in his imminently wise maner:
The first thing he said is “Be ware of unearned wisdom”. He also said “You have to be very careful entering the realm of the Gods, because you end up with a responsibility that might be more crushing that you can tolerate”.
I´ve never read anyone who wrote wiser words on the dangers of psychedelic use that that. Because he didn´t say that none of this i real. He said, it´s more real than you want it to be, so watch the hell out. I think thats extremely good advice. It is very difficult to integrate those experiences into their life.
Although my experience with people is, that people tell that they have done mushrooms for example, had a mystical experience, and that it provided them with a moral compass that they lacked before, and which never went away…
But there is also the possibility not to go to heaven, but to hell. And that does happen to people, and that can induce PTSD essentially. So beware of wandering in realms, that you are not competent of wandering in.”
6. Forskellige forståelser af “egoet” og “egodød”.
Terrence McKenna
Mckenna om egoet som grænsesætter- og vogter og psykedelika som grænseopløsende
Michael Pollan: Egotistical vs. spiritual.
7. Bøger om psykedelisk terapi.