Integration af psykedeliske oplevelser og hash psykoser

Dali´s billede af den hallucinogene tyrefægter, er en slående repræsentation af den psykedeliske erfaring.

Ansigter og figurer træder ud gennem visionernes væv, som gennem hemmelige portaler til erindringens glemte kamre.

Der er også en silhuet af et tyrehoved. Måske en vred, uregerlig eller erotisk kraft, som på truende vis er lige på nippet til at bryde gennem mønstrenes lag.

Fra tyren går der direkte linje hen mod den arme tyrefægter, som i sit overmod har kastet sig ind i den psykedeliske arena. 

Nu, konfronteret med de voldsomme kræfter og de overvældende visioner, føler han sig mindre som tyrefægter, og mere som en lille dreng, der trængt op i en krog.  

Virker det bekendt, så har du måske indset, at heller ikke du var psykonauternes svar på en uovervindelig Buzz Lightyear, og at der er en grund til at man i traditionelle kultur aldrig begav sig ud på rejser til sjælens verden, uden vejledning og støtte fra en der kender terrænet i forvejen.

Psykedeliske erfaringer, hvad enten de fremprovokeres af hashrygning, eller at mere potente stoffer som psilocybin svampe eller ayahuasca, kan er ofte både skræmmende og fantatiske, og ikke sjældent en ordentlig mundfuld at fordøje.

Derfor lød den amerikansk filosof Alan Watt´s berømte råd: “When you have received the message, hang up the phone“. Problemerne opstår nemlig ofte, når man sin iver efter den næste indsigt eller det næste ekstatiske øjeblik, bliver ved med at ringe op, men glemmer at aflytte alle de beskeder som tikker ind på svareren.