Om MDMA-understøttet psykoterapi

3.2. Om MDMA-understøttet terapi:

Her er en række videoer om MDMA-understøttet traumeterapi som i større eller mindre grad er forbundet til MAPS forskning.

Veteraner fra Irak og Afganistan i MDMA-terapi:

Her er en rørende dokumentar om to soldaterkammerater, som har været i Irak sammen og som begge har lidt af PTSD. Den ene får mulighed for at deltage i MAPS kliniske forsøg og efter at have erfaret hvordan denne terapi gjorde ham til menneske igen, sætter han alt ind på at give sin kammerat samme mulighed. Da han ikke kan blive en del af de kliniske forsøg, finder de i stedet en undergrundsterapeut. Særligt den plagende soldaterkammerats ord dagen efter hans første MDMA-terapisesssion (22:00), finder jeg meget rørende og lærerige. Her fortæller han hvordan at stoffet og den trygge setting umiddelbart giver ham lyst til at dele ting som har ellers altid har holdt hemmelige. Ting som han tidligere har skammet sig så meget over at han ikke engang har sagt det til sin psykolog, kan han pludselig acceptere og tilgive sig selv for, hvilket gør at han kan begyndte at genopbygge sin selvrespekt og stoppe med sit selvdestruktive druk osv.

https://youtu.be/3DoPyuXIp-Y

Her et indslag produceret af The Economist, som også rummer et stærkt vidnesbyrd fra en krigsveteran omkring potentialet i MDMA-understøttet traumeterapi. Han beskriver sin oplevelse med MDMA-terapien, som at lave terapi i et varmt badekar, omringet af alle du elsker, mens 100 hundehvalpe slikker dig i hovedet (3:50), hvilket er en rammende beskrivelse af erfaring af det som i neurofysiologiske termer formentlig er en reduktionen af frygtrelateret aktivitet i amygdala og udløsning af tilknytningshormonet oxytocin.

Her er en samtale fra Joe Rogans populære podcast, hvor en veteran fra Afghanistan fortæller om sin oplevelse med MDMA-terapi:

En vietnamveteran i MDMA-terapi:

I videoen herunder er der interview med flere af personerne er involveret i MAPS´kliniske forsøg med MDMA og man møder en vietnamveteran, som opsøger MDMA-terapi, og har held med at opnå markant bedring i forhold til sine PTSD-symptomer som han ellers har levet med siden 1970 erne. Et fint eksempel på at det er muligt at arbejde med traumiske hændelser der er fundet sted for årtier tilbage.

A Trip of Compassion:

Denne dokumentar om MDMA-traumeterapi i mellemøsten er meget stærk. Den fulde film kan lejes på vimeo.MDMA-terapi med et offer for et seksuelt overfald:

Her er en video med Rachel Hope, som har modtaget MDMA-terapi for hendes PTSD efter et seksuelt motiveret overfald. Den rummer et meget stærkt klip af Rachel under påvirkning af MDMA, hvor man virkeligt kan se hvordan stoffet trækker hende ud af hendes skal og ind i kontakten med terapeuten. Hun er rørt til tårer over hvor godt det føles igen at kunne indgå i en varm, tillidsfuld kontakt til et andet menneske.

Derudover er det interessant at se hvordan ideen om MDMA livsreddende medicin og “Ecstacy” som dødsensfarligt party drug spilles ud mod hinanden.

Kærlig i selvaccept i MDMA-terapi:

I videoen herunder fortæller en kvinde (se: 10:20) som har været udsat for misbrug som barn om hendes oplevelse med MDMA-terapi. Særligt hendes beskrivelse af hendes beskrivelse af hendes erfaring af at hun et sted under al det traumatiske og patologiske grundlæggende er ok og hendes beskrivelse af hvordan hendes hjerte, bogstaveligt talt som hun siger, åbner sig i kærlighed og selvaccept, synes jeg er ret stærkt.

MDMA for social angst og autisme-spektrum forstyrrelser:

Da det er mdma-terapi for PTSD er det program som MAPS har primært har satset på, så hører man mest om det. Men når mdma-understøttet terapi for PTSD er endeligt godkendt, så kommer der herefter forsøg med andre typer mdma-understøttet terapi.

Fordi MDMA forstærket socialitet og empati, er to af de mest oplagte er parterapi og autisme-spektrum forstyrrelser. Herunder er en rørende video af en mand som efter et langt liv med aspergers opdager hvad det egentligt vil sige at være i dyb følelsesmæssig forbindelse med andre mennesker gennem MDMA, som giver et lille hint om hvad potentiale kan være på dette område:

MDMA-understøttet parterapi:

Inden MDMA blev ulovligt, var blev var parterapi en af dets primære anvendelsesformer. Det er MAPS ambition at det igen skal være muligt at gå i MDMA-understøttet parterapi. Der er dog den udfordring at det er vanskeligt at for tilladelse til en anvendelse som ikke er en behandling af en bestemt lidelse som f.eks. PTSD. Derfor gør man indtil videre det at man udvider forskningen PTSD-terapi til at inkludere terapiformer hvor krigsveteranernes partnere deltager. Her kan man så få lov til at give begge MDMA, selvom det kun er den ene der har en behandlingskrævende diagnose. Herunder er en ældre MAPS video om et par i MDMA-terapi, i forbindelse med mandens kræftsygdom, hvor man kan få et fornemmelse for potentialet på dette område: