Parterapi

I parterapi er psykologens køn på ingen måde ligegyldigt.

Som eksempel kan jeg nævne en mand som undervejs i et forløb betroede mig at han havde ved at “brække sig” ved tanken om parterapi. Han havde haft en idé om, at alle psykologer elsker at “sovse rundt” i følelserne og at al kommunikation ville komme til at foregå i et “feminint sprog”, og derfor på hans kones præmisser.

Heldigvis var han alligevel mand nok til at møde op, dog med en hel del forbehold, og havde derfor lejlighed til at opdage, at hans idé om hvad parterapi er, i dette tilfælde ikke holdte stik.

For jo; parterapi handler om følelser og kommunikation. For det er i høj grad der at det går galt, men samtidigt også der, hvor der er mulighed for kærlighed, sex og sød musik, når det går godt.

Dette måtte selv den ovennævnte herre,  lære at forholde sig til. Samtidigt er det dog afgørende at anerkende, at vi har alle vores særegne stil i måden vi udtrykke følelser og kommunikerer på.

Dette er det vigtigt at anerkende i et parforhold, men det er også vigtigt for at et parterapeutisk forløb skal kunne fungere på fair præmisser.

For det er klart at der er en del mænd, som synes at parterapi er noget “opreklameret lort”, hvis det de har mødt har været en kvindelig terapeut, som konen syntes var fantastisk, fordi begge kvinder taler lidt samme sprog, mens at manden sidder tilbage med følelsen af at terapeuten forstår ham lige så lidt, som hende han har derhjemme. Sammenlignet med konen har terapeuten måske bare endnu mere magt til at rette på ham. Derfor kan vi dårligt bebrejde ham, at terapeuten kan ende med at fremstå som en ond karikatur af den kvinde, som han i forvejen synes kan være irriterende og svær at leve sammen med.

Dette er selvfølgelig blot en beskrivelse af en type par, men det er en problematik, som ikke er så ualmindelig endda. Mange andre par fungerer selvfølgelig helt anderledes, og jeg har også homoseksuelle par og folk som lever i åbne forhold m.m.

Når jeg alligevel fremhæver denne problematik i min beskrivelse, så er det fordi at det kan tjene som eksempel på en opmærksomhed jeg har med mig, i forhold til at sørge for at skabe et rum for jer,  der er præget af ægte, åben og ærlig kommunikation, på lige præmisser.

I forlængelse heraf varer parterapeutiske sessioner hos mig 1.5 time, så der er tid nok til at begge parter kan komme til ord og blive hørt og forstået.

Til gengæld er det ofte tilstrækkeligt med sessioner hver 14. dag, en gang om måneden eller hver anden måned, afhængigt af om I søger hjæp til en akut krise eller bare har truffet et valg omkring at I ikke gider at ende som et bittert, gammelt ægtepar der til sidst ikke kan nå hinanden, og derfor har valgt at investere tid, penge i at berige jeres forhold og gøre en indsats for at overvinde gamle knaster og konfliktpunkter.

I forhold til mine parterapeutiske forløb, forsøger jeg at være så fleksibel som muligt hvad angår tider, og tilbyder f.eks. ofte aftentider, så begge parter kan få det til at passe.

Jeg lægger også vægt på at I undervejs får erfaring med nogle simple og effektive værktøjer til at genoprette en god kommunikation og løse konflikter, som I kan bruge på egen hånd mellem sessioner og efter at forløbet hos mig er afsluttet.

 

Kontakt mig for at booke end tid eller høre nærmere.