Det nye “Center for Psychedelic & Consciousness Research” på John Hopskins åbnede 2019, samme år som centeret på Imperial College i England. Med åbningen af disse to centre kan den nye bølge af psykedelisk forskning siges at være gået ind i en ny fase, hvor den igen er blevet et etableret forskningsområde, som ikke længere behøves at bevise sin legitimitet. I stedet bredes forskningen ud til nye områder og kliniske anvendelsesmuligheder.
I dag (2020) er der gang i følgende forskning:
Psilocybin & depression.
Psilocybin og rygestop
Psilocybin & alzheimers
Psilocybin & anoreksi
Psilocybin & religiøse professionelle.
Man kan læse mere om deres forskning på deres glimrende hjemmeside her, eller se det lille indslag herunder.
Rolland Griffiths
Rolland Griffiths er leder af centeret for psykedelisk forskning på John Hopkins. Psilocybinforskningen her begyndte i 1999, hvor Griffiths fik tilladelse til et studie med raske forsøgspersoner. Griffiths havde på dette tidspunkt allerede en veletableret karriere i psykofarmakologisk forskning. Som han fortæller om i videoen herunder, så var det hans erfaringer med meditation, som gjorde ham interesseret i psykedelisk forskning, som en måde at forske i ændrede bevidsthedstilstande og spiritualitet.
Forskningen på John Hopkins er således et godt eksempel på hvordan den nuværende mainstreaming af psykedeliske terapi bygger ovenpå den mainstreaming af meditation, som bl.a. kom med Jon Kabat-Zinn og MBSR i 1990erne.
Griffiths tidlige psilocybinforskning førte i 2006 til publikationen af artiklen “Psilocybin Can Occasion Mystical-Type Experiences Having Substantial and Sustained Personal Meaning and Spiritual Significance“, som var med til at igangsætte den nye bølge af psykedelisk forskning.
Bill Richards
Bill Richards er psykolog og var Rolland Griffiths primære samarbejdspartner og mentor i psykedelisk terapi i de tidlige studier. Som Richards fortæller i videoen herunder, så kom han første gang i kontakt med psykedelisk forskning i 1963 som amerikansk studerende på ophold på universitetet i Göttingen. Her forskede Hanscarl Leuner i psilocybin ud fra den tidlige psykomimetiske model, dvs. ud fra antagelsen om at man med psykedelika kunne simulere psykose. Som Richards fortæller var han selv så heldig at hans oplevelse snarere var en mystisk oplevelse end en psykose, dette på trods af den måde man kørte disse eksperimenter på den gang.

Denne tidlige oplevelse har førte til at Richard i samarbejde med Walter Pahnke udviklede et spørgsskema og en taksonomi for den mystiske oplevelse i psykedeliske sessioner. Walter Pahnke var manden bag det berømte “Langfredag-eksperiment”, hvor teologistuderende fik psilocybin under en langfredagsmesse.
Siden var Richards med til at forske i psykedelisk terapi på Spring Groove klinikken sammen med bl.a. Stan Grof, hvilket var den sidste forskning som stoppede. Som Richards siger ikke pga. et forbud fra de centrale myndigheder, men fordi at psykedelisk forskning var blevet så stigmatiseret at det var umuligt at få støtte og midler til.
Richards er forfatter til “Sacred Knowledge. Psychedelics and Religious Experiences”, der kom i 2015. Han har i øvrigt sammen med danske David Erritzøe skrevet en artikel om de tidligere dansk LSD forsøg, skandalen og hvad man kan lære af det. De danske forsøg var også blevet til gennem kontakt med Leuners forskning i Göttingen, hvor Richards var som ung.
Ved ca. 30:00 beskriver Richards meget fint hans råd om af møde uhyggelige figurer i psykedeliske oplevelser øje til øje og med nysgerrighed, for på den måde at opdage de oplevelser som ligger bag dem.
Matthew Johnson
Et andet kendt ansigt fra holdet på John Hopkins er Matthew Johnson, der ligesom Griffiths forsker i psykedelisk psykofarmakologi. Dette lille klip som jeg har valgt er fra amerikansk tv, Johnson er ude og fortælle om hvordan det kan være, at det som de fleste tænker på som “party-drugs” muligvis kan være en vej til et nyt paradigme behandling af psykiske lidelser gennem psykofarmakologisk understøttet psykoterapi.
Mary Cosimano & Brian Richards.
Videoen herunder er en talk med Bill Richards søn, Brian Richards, som også er psykolog og Mary Cosmano, som står for træningen af psykedeliske terapeuter på John Hopkins. Videoen er især interessant hvis man vil vide mere om hvordan de rent praktisk skaber den rette set og setting til de psykedeliske sessioner