Albert Hofmann

Albert Hofman er den schweiziske kemiker, som i 1938 først fremstillede LSD-25. Historien om hvordan han fem år senere, i 1943, valgte at genskabe LSD i sit laboratorium, opdagede dets effekter og cyklede hjem på verdenens første LSD-trip, har i dag status af at noget nær en grundlæggende myte for den psykedeliske bevægelse. Hvert år d. 19 april fejres “bicycle day”, hvor folk cykler i karavane som en symbolsk gentagelse af Hofmanns høje cykeltur. Herhjemme har Psykedelisk Samfund stået for afholdelsen af denne dag de senere år.

I 1978 udgav han sammen med etnomykologen Gordon Wasson og klassisten Carl Ruc “The Road to Eleusis”, hvor de argumenterede for at den “kykeon”, den hvededrik, som blev drukket ved de eleusinske mysterier i antikkens Grækenland havde psykoaktive egenskaber ala LSD. LSD er nemlig skabt på basis af meldrøjesvamp som vokser på korn.

Da bogen kom frem vakte tesen en del forargelse blandt folk som ikke brød sig om at få deres idé om antikkens Grækenland forstyrret af denne tese. Selvom man endnu ikke ved præcist hvad kykeon var, så er det i dag ikke længere et kontroversielt standpunkt at der var tale om en psykoaktiv drik og at grækernes mysteriekulte har haft flere ligner og forbindelser til tidligere tiders shamanisme, end man tidligere har været tilbøjelig til at tænke.

Er man interesseret i forholdet mellem psykedelika og litteratur, kan man i øvrigt i Hofmanns biografi “LSD. My problem Child” læse om Hofmans forhold til den berømte og berygtede tyske forfatter Ernst Jünger, som han ved flere lejligheder tog LSD med.

Film: Hoffmans portion

I denne dokumentar fortælles historien om Hofmanns opdagelse af LSD