Jung og drømme

Carl Jung Speaks of introverted Intuitives: 

Her er et fint klip med Jung der taler om hans psykologisk typer, her om det introvert-intuitive i forhold til evnen til at opfatte og tænke i indre, symbolske billeder. Klippet ender med at han ret muntert fortæller om en patient, som oplevede at hun havde en slange inden i kroppen. I slutningen af hendes analyse fortæller hun at slangen har er rejst sig helt op og er kommet ud af hendes mund, med et gyldent hoved

Dette er for Jung, med henvisning til de lignende billeder i kundalini-yoga, et eksempel på et arketypisk indre billede, oplevet af en person, som i hans typologi ville være introvert-intuitiv.

Det er også værd at lægge mærke til hvordan Jung maner til besindelse i forhold til, hvordan man bruger hans typologi. Typologien er blot et orienteringsredskab, siger han, og insisterer på at inddelingen af individer i typologier “means nothing, nothing at all”. Bruger man hans typologi til en form for reduktionistisk kategorisering af én selv eller andre, som en semi-diagnostisk kassetænkning, så er man, som han pointer, helt på vildspor i forhold til den egentlige intention i hans psykologi. For den egentlige intention er omvendt at lade de indre billeder, de indre stemmer og figurer i den enkelte sjæl komme til orde på deres egen måde og på deres egne præmisser, ligesom han selv gjorde det i arbejdet med “Den røde bog”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pL9DXtWix1g

 

Alan Watts: Accepting your shadow side:

Smuk lille hyldest til Jung af den utrolige Alan Watts. Watts taler om Jung´s begreb om skyggen som et begreb der forener det kristne bud om at elske sin fjende, med visdommen omkring modsætningernes dybere samhørighed, som f.eks. illustreret i yin-yang symbolet. “Gødningen hører med, som en forudsætning for rosens duft.”, siger han undervejs, hvor han læser op fra en meget smuk passage af Jung.

Ud fra Watts eget møde med Jung i halvtredserne, taler Watts også om hvad det vil sige at have en integreret personlighed. Han fortæller om hvordan oplevede at Jung selv forenede visdom og jordbundenhed i sin personlighed. Og dette på en måde, hvor man kunne mærke at Jung altid var sig bevidst at han selv blot var menneskelig, alt for menneskelig. Derfor fik han med sit nærvær, ifølge Watts, trods sin overvældende karisma og intelligens, ikke én til at føle sig lille, men én til at vokse og føle sig større.

 

Matter of heart.

Rigtig fin dokumentar fra 1983, hvor mange af Jung´s elever som kendte ham personligt medvirker.

https://www.youtube.com/watch?v=lxXyTrdgJKg&t=5102s

Podcast: Speaking of Jung

Inspireret af dokumentaren “Matter of heart”, har den amerikanske psykolog Laura London laver en podcast med interviews med jungianske analytikere. Du kan finde hendes podcast her.

På youtube findes også en interview med Laura London selv, hvor hun taler om hendes podcast, hendes motivation til at lave den, og hvordan hun oplever at det at høre analytikere taler om deres praksis, kan være et godt supplement til at læse Jung selv.

https://www.youtube.com/watch?v=EyK1OIF4Pu0&t=756s

 

Jordan Peterson: Carl Jung and the Lion King. 

En rigtig god introduktion hvis du vil lære at se hvordan arketyper og mytologiske motiver er indlejret i vores kultur og tænkning. Som Peterson meget rigtigt siger, så er Jung svær at forstå uden for en narrativ kontekst.

Dvs. at forstå og definere hvad arketyper er på et konceptuel plan,  er langt vanskeligere end at få en fornemmelse for dem gennem de arketypiske billeder og fortællinger.

Og fremfor at anvende f.eks. en klassisk græsk myte, som mange idag måske ikke kender eller kun har et overfladisk forhold til, så vælger Peterson, smart som han er, at bruge Løverne Konge, en moderne myte som vi næsten alle kender og har et følelsesmæssigt forhold til. Forelæsningen strækker sig over flere videoer, som kan findes på youtube.

Jordan Peterson: The Failed Hero Story vs The Succesful (Freud vs. Jung)

 

Jordan Peterson: Be careful when reading Jung:

Et morsomt lille klip, som illustrerer hvordan Jordan Peterson får en ny generation og helt nye slags læsere til at opdage Jung. Her er det en ung mand med hang til dødsmetal, som fortæller Peterson om den intense, mærkelige og skræmmende fornemmelse som han får i kroppen, når han læser Jung. En følelse han ellers kun kender fra når han hører dødsmetal. Peterson svarer med en lille “advarsel” omkring at det gør voldsomme ting ved én, når man læser ting der omorganiserer ens kognitive strukturer.

Et andet svar kunne være, at her har den unge mand fundet en litteratur, som til hans overraskelse vækker genklang, så dybt i hans sjæl, at han næsten ikke kan være i sin krop.